VergesRome Architects | New Orleans Architectural Firm

Archives

VergesRome Architects designed this new full-service automobile dealership in D’Iberville, Mississippi. The 18,600 sf facility on 2.3 acres is the latest expansion to the dealer’s current Mercedes-Benz and Volkswagen sales and service complex. The dealership includes sales, service and vehicle wash buildings and is set to open in February 2018.


VergesRome Architects developed the new branch prototype design for Hancock Whitney Bank. The building design is flexible in size to allow the building to be modified depending on the program for the site. The first branch that was built is located in Metairie, Louisiana on Causeway Boulevard.

The building contains 2,829 square feet and includes 5 private office, 4 tellers, a conference room. There are also 3 drive up lanes, a drive up ATM and a walk up ATM. There is a provision to add a second drive up ATM.

The interior walls of the branch are built with DIRTT walls to allow for easy modification in the future, with little disruption to the operation of the bank.


NEW ORLEANS, LA

The Offices at Mid-City Market is an adaptive reuse of the former Loubat Building, originally built in the 1950’s, into an office retail complex.

The 56,568 square foot building consists of 36,274 of office space, 8,897 square feet of retail and 11,397 square feet of interior parking.  The project was successful in obtaining state and federal historic tax credits.  VergesRome Architects was the architect for the project and over 50% of the tenant spaces.  The Corporate office of Gallo Mechanical occupies 15,000 square feet of the space and includes offices, workstations and training facilities for the corporation.  The renovation of the base building was a $4,500,000.00 project.


VergesRome Architects is proud to have been selected to work with First NBC Bank, chartered in Louisiana in May 2006, to design its first branch offices in the greater New Orleans region. The new bank’s entry into post-Katrina New Orleans was a welcome boost to the community, due to the bank’s extensive local ownership and commitment to the rebuilding of the city. The first branch facility, completed in September 2008, is located in the Elmwood area to serve Orleans and Jefferson Parishes.

Design for this state-of-the-art banking facility utilized the conversion of a former restaurant building. The interior columns and elegant floor pattern of matte and polished marble reflect the grand banking lobby of First NBC Bank’s headquarters in the New Orleans CBD. VRA worked with the bank’s team in designing a flagship branch to brand the First NBC image, with traditional New Orleans influences: the hipped roof and working shutters.


This 1968 Mid-Century Modern classic underwent complete renovation to restore its original character and accommodate new executive offices for a global financial firm.

Returning to the original open plan that combines a concrete waffle ceiling slab, perimeter glass storefronts, skylights above a center court, and rear utility zone, the new design solves several compromises in the building’s image and function after three decades of use. Primary programmatic solutions such as repositioning the entrance to face the main street and locating the conference space at the center court to capitalize on the skylights help anchor the planning strategy. Demising office partitions that correlate with the waffle slab and create a 10-foot datum with solid panels extended with glass allow the ceiling to ‘float’ above.

The renovation earned an Award of Merit from the American Institute of Architects Louisiana Chapter in 2005. The awards jury noted that the project is “simple and direct with a creative orientation in plan” that “carefully analyzed the existing structure and exploited all the elements found.”


VergesRome Architects was retained by AOS to design their new flagship office in downtown New Orleans in 2001. Design intent was to accommodate future growth for the company, while balancing workplace and showroom. The new office spaces showcased the interior systems furnishings and planning services AOS provides, inspiring both designers and clients.

In 2017, AOS had the opportunity to expand their offices. VergesRome Architects and Eskew Dumez Ripple collaborated to update the AOS offices to correspond to current design trends and showcase the potential of DIRTT wall systems. The 8,453 sf space again artfully balances workspace and showroom, and capitalizes on stunning downtown New Orleans views.

2018 AIA Honor Citation for the Gulf Coast Region

2018 IIDA Delta Regional Chapter Award of Excellence

2018 USGBC Louisiana Chapter Award


VergesRome, facility architect for the 28-story Pan American Life Center in the New Orleans CBD, was commissioned to redesign the seven-story atrium situated on Floors 21 through 27.

The program’s criteria were creation of a gathering space for Iberia Bank’s employees to enjoy lunch or breaks, and for hosting special after-hours events. VRA added a monumental stair of glass and steel for easy access from an upper floor to the heart of the space. Materials of weathered wood flooring integrated with turf and carpet systems reflect and connect to the outdoors. The new kitchen and conference room design correspond to the atrium finishes and design. Retractable Nana Wall glass wall systems that separate the kitchen and conference room from the atrium when closed can open up to the atrium and adjacent spaces.


The client, a growing, premier Gulf South insurance agency, desired an attractive office building for its highly visible site along Highway 190, the main north-south vehicular corridor linking Covington, Louisiana to New Orleans.

Compliance with St. Tammany Parish’s stringent zoning regulations presented challenges, but VergesRome Architects maximized the potential for the growing company’s Northshore flagship. VRA’s design for a versatile, daylight-filled one-story building with 14-foot ceiling heights, takes advantage of woodland views on the east and south of the site as the Client requested.

Curtain wall solar glazing was an optimal design solution for the east and south elevations, both protected and shaded by adjacent woodlands, and extended overhangs on the south side.

VRA took advantage of the building’s site orientation for passive solar concepts to minimize heat gain and maximize shading potential from the setting western sun. Prodema (Barcelona, Spain) slat panels aid in shielding the harsh western sun in the afternoons.

The use of white concrete masonry and teak wood on the façade reflects the Client’s passion for sailing, and contrasts with adjacent office buildings that are dark painted stucco. The floor plan provides an open office work area on the west side of the building. Private offices are located along the east side.

Construction on the 5,000 SF offices of Eagan Insurance Company was completed in July 2014, at a cost of approximately $1.8 Million.