VergesRome Architects | New Orleans Architectural Firm

Archives

ST. BENEDICT, LA

VergesRome Architects is assisting Saint Joseph Abbey and Seminary College (SJASC) with recovery efforts following the March 11, 2016 flooding of the Bogue Falaya River that inundated most buildings on the 1,200 acre campus with nearly two feet of water.

SJASC incurred major disruption and more than 30 buildings and structures were damaged, with total losses estimated to exceed $30 million. The event was declared a major disaster by FEMA-4263-DR-LA on 03-13-2016. SJASC is a non-profit applicant for FEMA Public Assistance (PA) and 404 Hazard Mitigation Grant Programs (HMPGP) grants.

The design and procurement of temporary modular facilities was accomplished in 3 months, allowing the seminarians to continue their studies in the 2016-2017 school year.  The Flood Recovery Projects at Saint Joseph Abbey and Seminary College included a total of 9 different buildings.


NEW ORLEANS, LA

Energy Centre, built in the mid-1980’s, is one of New Orleans’ premier office towers, located on Poydras Avenue. This 41-story office tower suffered severe damage from Hurricane Katrina in August 2005, when the building racked, causing glazing in areas to pop out as well as resulting in the deformation of the window framing systems.

The entire tower was surveyed and a majority of the glazing systems required replacement to accommodate the current racking of the tower.

Floors 1-7 received new missile impact-resistant frames and glazing, while the entire ground level was enhanced by a design program to incorporating additional security measures and protection for future storms.

Completed in 2010, the complex $18.4 Million project required careful coordination with facility personnel and tenants, as the window retrofits required working from both the interior and the exterior.


LAKE CHARLES, LA

The team of Page + VergesRome Architects was chosen to restore the Health and Human Performance building at McNeese State University from damages from Hurricane Laura.  The 165,000 square foot building lost 75% of the roof during the storm.  Additionally, the building sustained substantial damage to exterior walls, losing major sections of the wall system.  The damage extended throughout the building and allowed water to infiltrate from all sides.  Within days of being selected for this project the Page +VRA team was onsite assessing the damage and putting together the restoration plans and specifications.  The first phase was to replace the roof to stop further damage.  The bid documents for the roof was put out to bid within 14 days of being selected for the project.  The bid package calls for the critical portions of the roof to be watertight within two weeks of starting the roof replacement. The University set a milestone of January 8, 2021 to welcome students back to the campus.  Page + VRA is working closely with McNeese State University administration to prioritize areas of the building that are needed for early January.  The project will be completed in phases starting with the roofing contract.  The first phase on the balance of the project will be completed in mid-January 2021 and the final completion of the restoration will be complete in August 2021.


The New Parish Center for St. Paul the Apostle Catholic Church in New Orleans will house the Church Office, Meeting Rooms, Classrooms, and the Church Hall.



The Additions and Renovations to St. Charles Catholic High School in LaPlace involved a major exterior face lift to the main school building, a pre-engineered metal structure constructed in 1977. The exterior renovations replaced the old blue metal siding with brick, stucco and aluminum storefront windows.

The Entry Addition brought prominence to the nondescript school entrance. The 1,400 SF Entry Addition includes a brick and cast stone entry portal, a vestibule, a conference room immediately off the vestibule, and added a new computer lab. The polished terrazzo floors of the vestibule extend into the main lobby and to the school administrative offices. The conference room, which seats 20 people, was designed to accommodate faculty and school board meetings and replaces the school’s only conference room which had been converted to faculty offices.

The Commons Expansion added 1,850 SF of café style seating to the Cafeteria and includes a tower dedicated to the memory of Lt. Col. Robert J. Hymel, an alumni of St. Charles Borromeo High School and a decorated Vietnam War veteran killed in the 9/11 attack on the Pentagon. A new presentation wall displays the school’s state trophies and is the backdrop for the Quarterback Club and other meetings.

The 126-seat 2,500 SF stand-alone Chapel is designed for celebration of the Mass by an entire grade level and for the football team’s pre-game Mass. The new chapel’s site was positioned in the heart of the campus.

The gymnasium was also renovated, receiving a new court surface, new goals and bleachers, a new audio/visual system, and a new white perforated acoustical metal ceiling and LED lighting.


Drawing from Colonial Indo-China influences, yet rooted in the Louisiana vernacular, this new residence in Old Covington fuses traditional and contemporary influences to satisfy the diverse tastes of the professional client couple. The couple requested a modern, open plan within a traditional setting to accommodate frequent entertaining and large family gatherings, as well as being the hub of social activity for the clients’ son and his friends.

The orientation of discrete parts of the house – living areas, bedroom, guest room, attached master cottage – exhibits a centrifugal motion that allows programmatic flexibility while maintaining the formal notion of the whole. Careful attention was given to provide views of other parts of the house from any vantage point. The architect used standard building materials – architectural asphalt shingles and metal roofing, as well as a combination of board-and-batten with horizontal siding – all carefully articulated to present a harmonious balance of textures, scale, and materials.

VergeRome Architects’ use and strategic placement of “floating walls” provides separation of spaces, yet allows the floor plan and volume of space to remain open.  Natural lighting was a key factor in the clients’ program. The use of clerestory windows throughout the main body of the house provides a beautiful fusion of natural light during daylight hours. The clerestory openings allow light to diffuse through the Dining Room and Library and beyond the floating walls, thus providing low ambient illumination in these spaces during the day (natural lighting) and during the evening (artificial lighting).

Finally, in order to better serve the clients’ active lifestyles, both professionally and personally, and their commitment to exercise and physical fitness, a home office area, a library/study space and a home fitness area were intricately woven into the layout of the house.


The Tides at Orleans Marina is a luxury waterfront condominium development located on Pontchartrain Boulevard in New Orleans.  Four three-story quads, each containing four units, have private, covered parking spaces on the ground floor underneath the buildings.

The 2-bedroom, 2-1/2 bath units have an open floor plan with 1,750 sf of living space.  All units feature private balconies on the first and second floors, walls of windows and premium finishes throughout.  Private elevators bring residents directly to their first floor living room or second floor master bedrooms.  An outdoor amenity area features a relaxing pool and landscaped greenspace.

 


The new 49,700 square foot building for the College of Education and Human Development is part of Southern University at New Orleans’ post-Hurricane Katrina development of the SUNO Lake Campus. Now under construction, it will join the existing Faculty and Student Housing (designed by the Joint Venture team of VergesRome Architects and Bani Carville & Brown Architects), the School of Business, the Business Incubator, the IT Building, and the new School of Social Work Building on the University’s Lake Campus.

The College of Education Building will provide a permanent home to the Education curriculum which was displaced to modular classroom buildings since late 2005. The new building will allow expansion of the curriculum and enhancement of the Education program through the addition of a Head Start Program and an Early Childhood Development Center. As the last of the buildings planned for the Lake Campus, the exterior materials and color palette for the College of Education Building are selected to blend with and complement the exteriors of the surrounding campus structures. As the public face of the Lake Campus, the building’s front façade will address Leon C. Simon Boulevard and its position will define the southeastern corner of the campus quadrangle.

The building will provide classroom and laboratory space for approximately 600 adult students, a learning environment for 81 children from ages 18 months to 5 years old, and offices for a faculty of nearly 40. In addition to typical classrooms for 15 to 30 students, the classroom spaces will include an 80-seat auditorium, three interconnected classrooms, one nutrition classroom with a residential demonstration kitchen, and three classrooms with observation rooms with one-way glass. A TV Studio is provided to record and broadcast lectures for distance and online learning.

For the safety and security of the children attending the Head Start and Early Childhood Development Centers, a separate entrance and parking area are provided. Each of the children’s centers will have three age-specific classrooms, a spacious indoor play area, a separate fenced outdoor play yard, and a central warming kitchen will serve meals from the University’s commissary for the children in these Centers.


VergesRome Architects designed this new full-service automobile dealership in D’Iberville, Mississippi. The 18,600 sf facility on 2.3 acres is the latest expansion to the dealer’s current Mercedes-Benz and Volkswagen sales and service complex. The dealership includes sales, service and vehicle wash buildings and is set to open in February 2018.