VergesRome Architects | New Orleans Architectural Firm

Archives

The New Parish Center for St. Paul the Apostle Catholic Church in New Orleans will house the Church Office, Meeting Rooms, Classrooms, and the Church Hall.


Construction will begin soon on the City of New Orleans Maintenance Building and Site Construction Project, the first Phase of a Master Plan Development for the City of New Orleans for the Department of Public Works.  This phase consists of a new, 7,217 square foot multi-purpose building that includes 4,475 square feet of office space and a training room for employees.  The remaining 2,700 square feet of area provides space for minor vehicle services and repairs along with associated equipment and storage areas.  Site development includes accessory parking, a vehicle wash area and accommodations for material storage for street repair work.


The Allie Mae Williams Multi-Service Center is located at 2020 Jackson Avenue in Central City. The Complex is an important resource in a neighborhood with a long history of advocacy for disadvantaged individuals and groups. In addition to the designated programs of child care, senior citizen care, public health services and educational opportunity training, the Complex is a hub of political and social activity. It provides meeting spaces for community forums and district planning meetings, provides rental space for a privately run health clinic and also provides basic public health screenings.

The existing Senior Center and Edna Pilsbury Buildings received roof repairs and replacement of HVAC systems. Renovations to the Multi-Media Center and Daycare Administration Building will include a Head Start Nursery facility and a branch of the New Orleans Library. The renovated facility, positioned on the Jackson Avenue frontage, will present a welcoming image for the surrounding community, connecting visually to the existing buildings on the campus while reflecting the neighborhood’s vernacular 19th and early 20th century retail architecture.

Allie Mae Williams Multi-Service Center Before Renovations


VergesRome Architects provided design for the clubhouse for the new City Putt miniature golf courses at City Park, as subconsultant to the Prime Consultant, Cashio Cochran, LLC.

Situated on the west side of the new Great Lawn, across from Storyland, the new City Putt Miniature Golf complex is one of many planned improvements and new attractions at the park.

The program called for a conditioned, centrally located lobby for check-in and admissions, golf putters/ball inventory storage, and pickup and returns counters. In addition, two party rooms, arranged on each side of the admissions area, provide party rental space with a dedicated ice cube maker/bin in each. Restrooms and storage space were also provided to fulfill City Park’s program.

Decks and footbridges connect the Clubhouse to the two locally-themed miniature golf courses with water features that wind throughout the site. The building has a standing-seam metal roof; the custom color-matched aluminum storefront supports ample glazing, offering wide views out over the deck space to the mini-golf courses beyond. The decks leading to the golf courses provide ample seating for patrons, and access to the restrooms.

The facility is a combination of structural steel and metal stud frame construction, with cement-board siding. Exposed steel framing in the interior of the Lobby lend a rustic look. Neutral colors are employed throughout, accented by bright splashes of color at the Lobby counters.

City Putt has enjoyed instant success, with heavy use of the courses and party room rentals.


The site of the Oliver Bush Playground was a once-bustling 30-year-old park in the devastated Lower Ninth Ward that had been used as a staging area for U.S. Army Corps of Engineers equipment and materials in the aftermath of the floods.  VergesRome Architects provided design services that helped bring a much-needed playground and gathering space to Lower Ninth Ward residents.

Site improvements included complete re-grading of the softball field, all new sidewalks and fencing, new lighting for the softball field, four tennis courts, and redesigned landscaping. All new sidewalks at the site are wheelchair-accessible.

All electrical service and site lighting were upgraded. Tennis courts were stripped to the subsurface and given new asphalt play surfaces. A freestanding restroom building was demolished and rebuilt to ADA guidelines, with all mechanical and electrical equipment relocated to a new second floor to mitigate future flood damage and loss.

The basketball pavilion was demolished along with its slab, and replaced by a spacious open shelter over two regulation-size basketball courts. A third, uncovered court was re-striped. New playground equipment was installed atop a rubber play surface, with new walkways and benches, and a new 900 SF open picnic pavilion was designed for the facility.


VRA designed a 40,000SF court house located in Jefferson Parish, Louisiana. The three-story facility incorporates grade level parking with two floors above for judicial functions.

The facility contains two courtrooms, the Clerk of Court and administrative offices, and outdoor courtyard spaces. Individual suites accommodating each of ten judges, as well as conference rooms and dining room, are located on the third floor, with extensive glazing offering sweeping views of the Mississippi River and the New Orleans city skyline.

The Fifth Circuit Court of Appeal Court House earned an AIA Committee on Architecture for Justice Design Award, as well as being featured in Retrospective of Courthouse Design, 1999-2001, published by the National Center for State Courts. The facility was also honored with a People’s Choice Award sponsored by a New Orleans weekly newspaper.


In 1997, Steven H. Rome was retained by the Governor’s Advisory Board and the Louisiana Supreme Court to assist in determining the most feasible location for Louisiana’s highest court to call home–after fifteen years of governmental indecision on the issue. Historical documents were accumulated to create a booklet that was presented to the legislative assembly as an impartial recommendation to keep the Supreme Court in New Orleans and return it to its former home and original splendor at the historic Beaux Arts courthouse at 400 Royal Street.

In 2004, under a separate Phase, VRA developed and implemented the Interiors, Furniture, and Furnishings Program for multiple End Users including Supreme Court of Louisiana, Fourth Circuit Court of Appeals, Law Library of Louisiana, Judicial Administrator’s Office, and Attorney General’s New Orleans office, all of which relocated to 400 Royal Street upon completion of the 200,000 SF, $32 Million renovation.

 


Envisioned as an entertaining, educational venue at the popular Tammany Trace Trailhead recreational rail trail, the design of Kids Town at Tammany Trace is intended to reflect the vernacular architecture of the Northshore, with influences of Gulf Coast colonial Louisiana architecture. The new miniature town, financed through the Tammany Trace Foundation, sponsors, and private investors, is now under construction at the Koop Drive Trailhead.

Kids Town design draws inspiration from the cultural fabric of the early days of what was once the nation’s largest railway, and reflect a typical stop along the way. A Fire House, Bank, Mercantile and Ice Cream Saloon are among the attractions.

Whimsically designed as if imagined through the eyes of a child, Kids Town will be a place where children will expand their imaginations through interactive play.

Scaled to children, Kids Town allows them to play grown-up in an imaginative setting, being a Sheriff, Firefighter, merchant, banker, railroad engineer, hair stylist, barber or chef. Fostering independence in a safe environment, Kids Town includes a Town Square with a water feature, situated within a tree park, for families to relax in the shade while watching their children laugh, learn and explore.

The Railroad Depot at Kids Town will also serve as a temporary location for the Children’s Museum of St. Tammany while its permanent home is built along the I-12 corridor.

Ground was broken for Kids Town in summer, 2014. Construction is expected to take two years.