VergesRome Architects | New Orleans Architectural Firm

Archives


The Additions and Renovations to St. Charles Catholic High School in LaPlace involved a major exterior face lift to the main school building, a pre-engineered metal structure constructed in 1977. The exterior renovations replaced the old blue metal siding with brick, stucco and aluminum storefront windows.

The Entry Addition brought prominence to the nondescript school entrance. The 1,400 SF Entry Addition includes a brick and cast stone entry portal, a vestibule, a conference room immediately off the vestibule, and added a new computer lab. The polished terrazzo floors of the vestibule extend into the main lobby and to the school administrative offices. The conference room, which seats 20 people, was designed to accommodate faculty and school board meetings and replaces the school’s only conference room which had been converted to faculty offices.

The Commons Expansion added 1,850 SF of café style seating to the Cafeteria and includes a tower dedicated to the memory of Lt. Col. Robert J. Hymel, an alumni of St. Charles Borromeo High School and a decorated Vietnam War veteran killed in the 9/11 attack on the Pentagon. A new presentation wall displays the school’s state trophies and is the backdrop for the Quarterback Club and other meetings.

The 126-seat 2,500 SF stand-alone Chapel is designed for celebration of the Mass by an entire grade level and for the football team’s pre-game Mass. The new chapel’s site was positioned in the heart of the campus.

The gymnasium was also renovated, receiving a new court surface, new goals and bleachers, a new audio/visual system, and a new white perforated acoustical metal ceiling and LED lighting.


New Orleans Science and Mathematics High School, also known as Sci High, offers specialized instruction in science, math, and technology, and provides an open door to any interested New Orleans high school student. The school now serves more than 450 students, expects to serve 600 to 700 students as it continues to grow, and has outgrown its current location in a former elementary school building.

In 2020, Sci High will move into a new facility designed by VergesRome Architects specifically to support their coursework and mission. The facility will be fully ADA accessible and will include specialty labs for biomedical, health, engineering and skilled crafts courses to support school’s emphasis on rigorous STEM courses. The new facility is located one block from the Lafitte Greenway and two blocks from the new biomedical corridor.

Due to the small site size, the school is designed with an elevated gymnasium to allow space below for parking and playground space.